Dagens fundering

Jag funderar en hel del på saker och ting. Inte för att jag vet om det jag tänker på gör någon lyckligare, men varför inte dokumentera vad som poppar upp i mitt huvud!

Skicka gärna kommentarer eller svar till johanaulin@hotmail.com.

/Johan Aulin, juli 2006


2006-09-06 – Värt att tänka på i dessa valtider...

Passande nog i dessa valtider blev jag påmind om en bra text av Björn Afzelius. Man bör nog allt fundera över vad vi fokuserar på och vad som är så vanligt att vi inte ens märker att det händer...

Om du är riksbankchef så kan du
spekulera bort miljarder,
och låta Svensson skjuta till
när det blir underskott i staten.
Men drar du av för brännvinet
till årsfesten på banken,
så framställs du i medierna
som rena rama gangstern.

Är du minister får du flyga
första klass och äta hummer.
Och att du vräker dej på lyxhotell
är det ingen som fördömer.
Men är du klumpig nog att
ertappas vid godisautomaten,
när du handlar med kreditkort
som egentligen tillhör staten.

Ett stycke ur ”Farväl till släkt och vänner”. Hela texten finns på:
http://www.bjornafzelius.com/tekster/farval_till_slakt_och_vanner.htm


2006-07-28 – Är storbolagens vinst alltid en nackdel för Svensson?

Under de senaste dagarna har flera statliga bolag kommit med sitt halvårsresultat. Bland annat Telia och Vattenfall har redovisat mångmiljardvinster som t.o.m. överstigit experternas tips.

När statliga bolag går med vinst får rapporteringen om det i media ofta en negativ klang. Jag tror att det är många, inklusive media, som tycker att det sticker i ögonen att Vattenfall och Telia fakturerar oss hederliga svenskar dyr el och dyr telefoni, bara för att bolagen ska sko sig.

Men är det alltid av ondo när bolagen går med vinst? Värt att tänka på är nämligen att båda nämnda bolag har en stor del av sin verksamhet utomlands. Stora delar av vinsten kommer alltså från verksamheter utanför Sverige. Men vinsten landar inom landet, genom ett överskott till ägaren, staten.

Alltså borde Telias och Vattenfalls miljarder ge positivt tillskott till statskassan, och därigenom en bättre samhällsekonomi i stort. Om pengarna i detta fall kommer från tyska energikonsumenter och ryska telefonikunder, då är det väl bara bra. Mycket bättre än om jag skulle behöva betala mer i skatt.

Johan Aulin
Även publicerad på aulin.blogg.se.


2006-07-26 – Kompetens i regeringen

P1:s Ekot har under dagen fokuserat mycket på att justitieminister Thomas Bodström under sin tid i regeringen har bidragit till strängare straff och att detta inte var helt förväntat, utifrån den bakgrund han har som brottmålsadvokat. Personligen vet jag inte om strängare straff är rätt eller fel väg, men en annan sak känner jag mig säker på:

Just Thomas Bodström är ett exempel på en sorts minister som vi har för få av. För vem är bättre skickad att vara just justitieminister än en utbildad och erfaren jurist? Bodström känns som ett undantag från vad som verkar vara praxis.

Jag hade gärna sett fler exempel enligt Bodström-modell. Varför inte en erfaren ekonom som finansminister? (En Nisse som inte kan hålla ordning på en fotbollsklubbs kassabok är ett ovanligt dåligt exempel på vem som borde ha tillåtits på denna post.) Eller en kvinna med tjugo år inom vård och omsorgssektorn som socialminister? Den enda minister som borde vara just politiker i grunden är väl statsministern själv?

Många bättrar sig på sitt yttersta. Frågan är om Perssons utnämning av en stjärndiplomat till utrikesminister var en sällsynt snilleblixt eller början på slutet av en era? Valet kanske ger ett svar.

Johan Aulin
Även publicerad på aulin.blogg.se.